×

Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 467
+
Skeppsholmskyrkan

Skeppsholmskyrkan

Kund: Skeppsholmskyrkan, Statens Fastighetsverk (Stiftelsen Carpe Vitaem)
Byggherre: MUM Projektledning
Byggplats: Skeppsholmskyrkan, Kyrkslingan 2-4, Skeppsholmen
Arkitekt: Bach Arkitekter,  arkitekt Pia Lone
Leverans år 2010

Bakgrund

Skeppsholmskyrkan invigdes 1842 och är idag ett av landets främsta nyklassicistiska monument. 2010 utfördes en omfattande renovering av kyrkan för att välkomna den nya hyresgästen, Stiftelsen Carpe Vitam som bedriver körverksamhet i kyrkan inspirerat av den världskända dirigenten Eric Ericsson. I samband med detta behövdes det en specialtrappa som går från bottenplan till läktaren högst upp.

Uppdragsbeskrivning

Att tillverka och installera en frihängande specialtrappa i tidsenlig stil efter ritningar från Pia Lone från Bach Arkitekter.

Utmärkande för projektet

Att tillverka en specialtrappa i ett minimalt utrymme kräver att man verkligen utnyttjar varje mm på bästa möjliga sätt. Den självbärande konstruktionen gör att vi ej behöver en mittstolpe så som traditionella spiraltrappor har. Att arbeta i en byggnad som är K-märkt begränsar valmöjligheterna och ökar utmaningen. Ingen åverkan fick göras på väggarna och dess omgivning. Trappan skulle vara tidsenlig, men ändå ha en modern touch med glasräcke. Pia Lone är en otroligt kunnig arkitekt som har specialiserat sig på byggnader av stort kulturellt värde.

Trappan färdigställdes enligt plan och utan anmärkningar. Efter trappleveransen fick vi förtroendet att utföra en kompletteringsorder med leverans av glasräcken. En vacker trappa är vårt bidrag till förvaltandet av kulturhistoria i Skeppsholmskyrkan.

Läs mer om Skeppsholmskyrkan

Läs mer om stiftelsen Carpe Vitaem