×

Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 467
+
Spiraltrappa

Spiraltrappa

Spiraltrappa - en platsbesparande trapplösning

Att spiraltrappan ökar i populäritet kan härledas till att kvadratmeterpriserna skjuter i höjden och ibland finns det helt enkelt inte plats för en större trappa. Valet kan vara mellan att ha en garderob eller att välja en större trappa. Eftersom spiraltrappan går runt sin egen axel så kräver den endast en plats motsvarande dess diameter och där till 100 mm för att inte din hand skall skrapa emot när du går upp för trappan och håller i handledaren. Spiraltrappor finns att få så väl med en centrumpelare där stegen träs in, men även med en böjd centerblak. Spiraltrappor är bra när man är ute efter en alternativ trappa till ett trångt utrymme, dvs något som inte används dagligen. Spiraltrappor kan med fördel användas som trappor till loft. En spiraltrappa kan även vara en huvudtrappa och då rekommenderas vi en storlek på minst 1600mm och i offentlig miljö mycket större. Allt beroende på frekvensen och antalet användare av trappan.

Ekonomi

Kostnadsmässigt är priset på en spirialtrappa något högre än en vanligen traditionell trappa som är rak. Priset varierar stort beroende på materialval. Bok är t.ex. billigare än ek. De material som är mest kostsamma är glas och rostfritt. Det går även att spara pengar genom att välja en fyrkantig trappöppning eftersom ett rakt räcke runt trappöppningen är billigare att tillverka än om den är böjd. Våra spiraltrappor tillverkas efter exakta kundmått. Det är så de får optimal passform.

Utseende

Just spiralformen har sin estetik och i rätt miljö blir spiraltrappan som en del i inredningen. Just cirkelformen kännertecknar mjuka linjer och i kombinaltion med t.ex. ett rostfritt räcke och steg i ek så skapas en speciell atmosfär.

Funktionalitet

Spiraltrappans signum är att den är platsbesparande, men den har även sina begränsningar när det gäller att bära upp saker. Spiralformen gör det svårt att ex få upp en stor säng, något att tänka på om du väljer en spiraltrappa som en huvudtrappa. En spiraltrappa finns att få med diameter från 1200 – 2400 dock finns det variationer beroende på modell av trappa. Våra spiraltrappor tillverkas efter exakta kundmått. Det är så de får sin optimala passform.

Materialval

Materialvalet för spirialtrapporna är omfattande. Du kan få spiraltrappor med detaljer i de flesta träslagen, t.ex. i bok, ek, lönn, mahogny, iroko, merbau för att nämna några. Det går även att få spiraltrappor med steg i rostfritt eller lackad metall eller varför inte ha stegen av glas.

Säkerhet

Barnsäkerhet är något man skall ta ställning till. För att uppfylla regler så krävs det att man inte har avstånd som är större än 100mm, vilket gör att trappan behöver ha små barnskydd under stegen. Samma regler gäller för ett trappräcke. Det får inte finnas några mått som överstiger 100 mm. Ett räcke med liggande stänger är oftast mer tilltalande ur estetisk synvinkel, men vill man följa regelverket får inte räcket vara klätterbart, därför är endast stående räckesståndare alternativt ett glasräcke som är godkända enligt lag. Mer om barnsäkerhet kan du läsa i boverkets broschyr, klicka här så öppnar den sig i ett nytt fönster.