Skip to content

TRAPPGUIDEN Hur väljer du rätt trappa

Hur ska din trappa se ut?

När man söker efter en ny trappa finns det mycket att tänkta på. Trappor finns i mängder av konstruktioner, former och prisklasser, men var lugn Designtrappan finns här för att hjälpa dig. Designtrappan har valt att i huvudsak fokusera på de mest avancerade trappkonstruktionerna, men självklart kan vi även tillhandahålla enklare trapplösningar. Vårt löfte är inte att vara billigast, däremot erbjuder vi marknadens mest spektakulära och mest avancerade trapplösningar. Våra kunder kan utgå ifrån att det som går att rita kan vi tillverka. Har du en spännande trappidé som du önskar att förverkliga?

Grundläggande information

För dig som inte vet så mycket om trappor och nu söker efter den mest grundläggande informationen, just dig vill vi guida genom att presenterar dig de vanligaste trappformerna. Vi informerar dig om vilka för och nackdelar respektive trappkonstruktion har. Denna information kommer du åt genom att klicka på rubriken trappformer som finns på menyn på högersidan. Du kan vara helt lugn vi hjälper dig vare sig du är proffs eller nybörjare.

Vad vi behöver veta för att ge dig ett pris på en trappa

För att ge en vägledande offert på en trappa behövs följande information: trappans form, golv till golv mått, öppningens storlek, öppningens form, typ av räcke, leveransadress och materialval. En planritning där väggar, fönster etc. framgår, gärna kort från byggplats. Desto mer information vi får desto mer exakt trappoffert kan vi ge dig.

Kontakt oss så kan vi ge förslag på bästa trapplösningen för ditt projekt.

Processen att beräkna priset på en trappa

Designtrappan hjälper dig från idé till färdiginstallerad trappa. Här går vi igenom faktorer som är avgörande för prissättningen i ett trapprojekt. Frågar du en konstnär om vad det finns för kostnader i att producera en tavla så är materialkostnaden endast en liten del av totalbudgeten. Samma gäller för specialtrappor.

Vi har samlat några   exempel på trappdesign >>

Faktorer som styr prisbilden på ett trapprojekt

Prisbilden styrs av flera faktorer. Materialåtgången är bara en av parameter som styr prissättningen av en trappa. Den består dels av hur mycket material det krävs för att producera själva trappan, vilket du beräknar dels genom stegens bredd och antalet steg som behövs d.v.s. golv till golv måttet, men även hur stor trappöppningen är och därmed hur många meter räcke det kommer att behövas runt trappöppningen. Men det är framför allt hur pass svårt det är att bearbeta materialet som avgör priset. Det är där vår unika kompetens kommer till sin rätt, desto mer avancerad konstruktion desto större mervärde kan vi ge våra kunder. En tillsynes enkel metallbit förvandlas till en fantastisk trappa. Det finns timmar av klurande och bearbetning bakom varje trappa. Som en konstnär är stolt över sina tavlor så är vi det över våra unika trappor och denna stolthet delar vi med våra kunder.

Hur avancerad är konstruktionen?

Är det tal om en standardtrappa så är oftast produktionen standardiserad och därmed kostnadseffektivare. Ofta är standardtrapporna kompromisslösningar och valet att specialtillverka en trappa ger oftast ett större mervärde. Designtrappan jobbar främst med specialanpassade trappor som helt skräddarsys efter projektet och platsbyggs. Vi favoriserar avancerade trapplösningar så som helt frihängande trappkonstruktioner. Om exempelvis trappans stomme behöver böjas istället för att den är rak så är priset högre. Detta beror på att en böjd trappa kräver mycket mer bearbetning både i metallverkstan och i projekteringsfasen när vi tar fram ritningarna. Designtrappan tar alltid fram 3d ritningar på alla specialprojekt. Mer om de olika trapptyperna kan ni läsa under rubriken trapptyper eller läs gärna om några av de projekt vi har genomfört, dessa hittar du under rubriken cases.

Materialval

Trappor och räcken gjorda i material som glas, rostfritt och exotiska träslag är mer kostsamma än mer traditionella träslag eller pulverlackerad metall. Det viktigaste är att man köper trappan efter behov. Designtrappan kan arbeta med de flesta material, allt för att tillmötesgå dina speciella önskemål om hur trappa skall se ut och hur trappan skall kännas.

Måttagning och montering

Då vi har vår bas i Stockholm utgår vi alltid härifrån, men vi hjälper kunder i hela Norden med kompletta trappleveranser där vi tar hand om måttagning, projektering, 2d, 3d ritningar, tillverkning och installation av skräddarsydda trappor. Priset på trappor skiljer sig även beroende på leveransplats då kostnaden för måttagning och installation baseras på hur långt vi behöver åka från Stockholm. Installation på specialtrappor är mycket avancerad då dessa är oftast helt platsbyggda. Arbetet innefattar svetsning och målning vilket görs vår specialutbildade personal. Detta är din garanti till att du får en unik trappa.